Mød medarbejderne - Sebastian Spangsberg
Fiskeren, der blev til kok
Et sted som Ringkøbing-Skjern Kulturcenter har forskellige kraftcentre. Og et af vores bankende hjerter er køkkenet, hvor vi har et herligt team af vidt forskellige mennesker, som i fælles flok sørger for, at forplejningen hos os er helt i top.
Et af de mennesker, du kan møde i køkkenet, er Sebastian Spangsberg.

Køkkenchef Sebastian Spangsberg er både uddannet fisker og kok.
Han er 31 år og uddannet kok. De seneste to et halvt år har han svunget kniv og forklæde i køkkenet og sammen med sine kollegaer hævet niveauet for den mad, du bestiller i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.
Og så var det egentlig slet ikke den vej, Sebastian havde planlagt at skulle gå. I skolen var han ikke den mest boglige dreng, så da han sagde farvel til klasseværelserne på Kirkeskolen i Skjern, skulle han ud og være fisker. Han kom i lære på en kutter i Hvide Sande, og selv om fiskene stadig spiller en stor rolle i hans liv (mere om det senere!), så fandt han på kutteren hurtigt ud af, at han skulle noget andet end at skulle ud på Nordsøen og hive fisk i land. Der er nemlig traditioner, som skal overholdes på sådan en kutter, og de førte den unge Sebastian ud i kabyssen.
”Det er den yngste på båden, der står for at lave mad til alle ombord. Så der stod jeg som 16-årig og skulle sørge for, at der var noget at spise til 5 granvoksne fiskere og så mig selv,” fortæller Sebastian om sin entré i madlavningens verden.
For han kunne ret beset ikke lave mad, da han gik i kast med gryderne ombord på ”Mikkel-Louise”.
”Jeg kendte til toastbrød og pasta med kødsovs. Det var det!”
Fra kutteren ind på kokkeskolen
Kosten til en håndfuld fiskere er dog ikke så kompliceret. Så der gik ikke lang tid, før han havde lært at holde styr på kartoflerne og sovsen. Men samtidig fandt han ud af, at det faktisk var sjovt og givende at stå der i kabyssen og lave mad.
”Jeg kan godt li’ det der med at bruge mine hænder til noget. At have fat i noget,” forklarer Sebastian om det, der fangede hans interesse.
Det gør man også, når man fisker, men der er lidt lunere inde i køkkenet. Så interessen for madlavningen udviklede sig hen over årene, mens Sebastian var i lære som fisker.
”Så da jeg blev færdig som fisker, skyndte jeg mig at søge ind på uddannelsen som kok på Teknisk Skole i Skjern,” lyder det fra Sebastian om vejen ind til det fag, han endte med at blive så glad for.
Uddannelsen som kok har bragt ham blandt andet forbi fine steder som Rækker Mølle Bryghus og Restaurant Smag, så han har erfaringen fra mange forskellige steder med sig, også fra storkøkkener. Alle steder handler det om at lave mad. God mad.
”Man rører ved nogle gode råvarer, bruger sine hænder. Og så bliver det bare værdsat på en anden måde, end når man lægger fisk i kølekasser,” forklarer Sebastian om det, han får energi af i køkkenet.
Glæden ved god mad
Tilberedelsen er en ting. Reaktionen fra gæsterne bagefter en anden. Den betyder også noget.
”Alle skal spise. Alle skal have noget mad, men det er bare ikke altid lige god mad, man får. Så når jeg kan sende nogen hjem efter at have spist min mad til et selskab, hvor de bare siger Hold kæft, hvor var det bare lækkert, så er det bare fedt. Det er også der, glæden i mit køkken ligger,” lyder det fra kokken, der fik sin hue på i 2017
Sebastian er født og opvokset i Skjern – og bor der stadig, sammen med sin kone Heidi. Og for lige at sætte krogen i det med fiskeriet, så er lystfiskeri Sebastians største hobby. Her er det dog ikke havet, han smider krogen i, men i de mange søer, der er i området.
”Det er ren terapi. Når man har haft en uge med fuld gas, så er det bare fantastisk at komme ud i naturen, mærke den friske luft og få ro til hovedet. Jeg fanger næsten ikke noget, men det er bare fantastisk at komme ud,” lyder det fra den efterhånden garvede lystfisker.
Når Sebastian skal forkæle sig selv med lækker mad, så er det dog ikke fisken, der kommer på tallerkenen. Det er noget helt andet.
”Min absolutte livret er ølbraiserede svinekæber med grov kartoffelmos. Jeg får det bare ikke ret tit, fordi min kone ikke er så vild med det,” smiler Sebastian omkring det, han gerne selv vil have på tallerkenen.
Glæden ved god mad
Tilberedelsen er en ting. Reaktionen fra gæsterne bagefter en anden. Den betyder også noget.
”Alle skal spise. Alle skal have noget mad, men det er bare ikke altid lige god mad, man får. Så når jeg kan sende nogen hjem efter at have spist min mad til et selskab, hvor de bare siger Hold kæft, hvor var det bare lækkert, så er det bare fedt. Det er også der, glæden i mit køkken ligger,” lyder det fra kokken, der fik sin hue på i 2017
Sebastian er født og opvokset i Skjern – og bor der stadig, sammen med sin kone Heidi. Og for lige at sætte krogen i det med fiskeriet, så er lystfiskeri Sebastians største hobby. Her er det dog ikke havet, han smider krogen i, men i de mange søer, der er i området.
”Det er ren terapi. Når man har haft en uge med fuld gas, så er det bare fantastisk at komme ud i naturen, mærke den friske luft og få ro til hovedet. Jeg fanger næsten ikke noget, men det er bare fantastisk at komme ud,” lyder det fra den efterhånden garvede lystfisker.
Når Sebastian skal forkæle sig selv med lækker mad, så er det dog ikke fisken, der kommer på tallerkenen. Det er noget helt andet.
”Min absolutte livret er ølbraiserede svinekæber med grov kartoffelmos. Jeg får det bare ikke ret tit, fordi min kone ikke er så vild med det,” smiler Sebastian omkring det, han gerne selv vil have på tallerkenen.